Kuru meyve: Meyvelerin mevsim boyunca kurutulması ve saklanması eski bir gelenektir. Kuru meyveler düşük kalorili olmasına rağmen, diyet yapan insanlara daha dikkatli ve sınırlı miktarlarda tüketim önerilir.
Kuru meyve avantajları, yüksek oranda C vitamini içermeleridir. Bu nedenle, özellikle mevsimsel hastalıklar ve grip salgınları dönemlerinde, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudu hastalıklara karşı güçlendirmek için kurutulmuş meyveler yemeniz önerilir. Kuru meyve besin değeri yaşlılık meyvelerine benzediğinden, meyveler özellikle yaz aylarında kurutulmalı ve depolanmalı ve böylece kışın bile bu meyvelerden faydalanılmalıdır.
Bu tüketim türleri ve üretim teknikleri çok eski yıllardan bu güne gelen teknik ve yöntemlerdir.Eski türlerden gelen bu alışkanlıklar günümüzde hala popüler olarak kullanılmaktadır.Aynı zamanda bizlere de sağlıklı beslenme ve bu meyvelerden her mevsim faydalanma imkanı sunar.
Kuru meyveler insanlara sunulan en değerli besinler arasındadır. Sağlık için kurutulmuş meyveler de son aşamada önemlidir. Buna göre, kurutulmuş meyveler vücudumuzu önemli derecede korur. Besinlerin antioksidan içeriğini incelemek için yapılan analizler, kurutulmuş meyvelerin antioksidan potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Kurutulmuş meyveler, ıslak meyvenin içerdiği suyun% 80-95’ini% 10-20’ye düşürerek elde edilir.
Kuru Meyve Çeşitleri
- Kuru üzüm: karbonhidrat içeriklerinden dolayı iyi bir enerji kaynağıdır. Kuru üzüm, A, B1, B2, C vitaminleri ve çeşitli mineraller (demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor) içerdiğinden iyi bir besin ve faydalı bir ilaçtır. Özellikle fiziksel gelişimde etkilidir. İdrar arttırıcı, müshil etkisi nedeniyle sindirim problemleri olan kişilerde kuru üzüm kullanmak çok yararlıdır. Aynı zamanda anavatanımızdaki anemi sorununa karşı koruyucu bir besindir. Kuru üzümlerde bulunan demir vücutta kolayca emilir ve günlük demir ihtiyacının yaklaşık% 35’ini sağlayabilir. Böbrek ve karaciğer hastalıkları için de yararlı olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. İçerdiği B vitaminleri sayesinde unutkanlığa da iyi gelir.
Kuru meyve besin değerleri sıralanırsa, kayısılar en yararlı kurutulmuş meyveler olarak ilk sıraya yerleştirilir. Kuru kayısıların faydaları son derece yüksektir ve kayısıların arkasında kuru incir, kuru erik ve kuru üzüm bulunur. Kuru elmalar ayrıca son aşamadaki yararlı kurutulmuş meyveler listesinin ilk sırasına dahil edilir. Kuru elmanın faydaları nefes darlığı ve kabızlığa iyi gelmesidir, çünkü çok zengin bir lif kaynağıdır. Kabızlık probleminden şikayet eden insanlar kuru elma içerek bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.
Besleyici ve Potasyum açısından zengin kuru kayısı. Sindirim problemlerine yardımcı olur. Düzenli beyin fonksiyonu sağlar, stresi azaltır ve anemiyi önler. Özellikle kükürt içermeyen, ancak güneş ışığında kurutulmuş “gün kurusu” kayısı anemi için uygundur. İçerdiği A vitamini cilt rahatsızlıklarını önler. Büyümeye yardımcı olur, görsel fonksiyonları güçlendirir, bağışıklık sistemini korur. Kalp kaslarının başlangıcındaki potasyum, tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar. Lifin kan şekerinde dengeli bir artışa neden olduğu ve zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı için kansere karşı korunmada yararlı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, lif bakımından zengin bir gıda olan kayısı, günlük diyetimize mutlaka dahil edilmesi gereken önemli bir besindir.
Erik morumsu erik bağırsaklarının aktif olduğu bilinmektedir. Kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltan güçlü bir antioksidan Kuru erik: bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri içerir. Kansere ve yaşlanmaya karşı en yüksek koruyucu etkiye sahip meyve eriktir. İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle, gerginlik, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalarının yanı sıra tuzsuz bir diyet uygulayanlar için öneriliretkiye sahiptir.
- Kuru incir: İncir, protein, vitamin ve mineral içeriği yüksek hücreleri yenileyen bir besindir. 100 gr. Kuru incir yenildiğinde vücudun günlük kalsiyum ihtiyacının% 17’si, demir ve magnezyumun% 30’u, fosforun% 20’si, B1 vitamininin% 5’i ve B2 vitamininin% 4’ü karşılanır. İncir, yüksek lif içeriği ile kolesterolün kan dolaşımına girmesini sağlar. Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilerden korur. Yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor kemikler ve dişler üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir: incirlerde bulunan kalsiyum diğer besin maddelerine göre daha kolay sindirilir.
- Kuru dut: kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini bakımından zengin meyveler birçok hastalık için iyi bilinmektedir. Vücut dokularının ve hücrelerinin yenilenmesi, su dengesinin korunması, hormonların, enzimlerin üretimi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi üzerinde önemli etkileri vardır. Beyaz dutun antipiretik ve idrar söktürücü etkisi vardır. Karadut şurubunun ağız ve boğaz hastalıkları üzerinde yararlı bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Hurma, insan tarafından yetiştirilen en eski bitki türlerinden biridir. Hurmalarda bulunan demir, kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin sentezini test eder ve özellikle gebelikte aneminin önlenmesine ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki kırmızı kan hücrelerinin dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Tarihlerdeki kalsiyum ve fosfat, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısını dengelemek için çok önemli unsurlardır. Bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla karşılaştırıldığında, bu meyvelerdeki kardiyovasküler hastalık riskini azaltan yararlı maddelerin, düzenli olarak yenilirse, kabuklarında daha büyük miktarlarda bulunduğu bulunmuştur. Sitemiz içeriklerine dilediğiniz zaman Google üzerinden ulaşabilirsiniz.