İçeriğe geç

Kuru İncir Meyve Midir? 

5/5 - (1 vote)

Kuru İncir Meyve Midir? Kuru incir yemiş veya meyve olarak tüketilebilmen bir besindir. Yaş ve taze incirin sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kurutulması ile elde edilmektedir. Kuru incir en çok tercih edilen kuru meyvelerden biridir.  

Özellikle sağlıklı ve doğal şartlar ile kurutulduğu için besin değerini asla kaybetmemektedir. Bunun için de insan sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu bilinmektedir.  

Şifalı bir kuru meyve olarak bilinen kuru incir alırken her zaman kaliteli ürünleri tercih etmelisiniz.  

Kuru İncir Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Fuys kuru incir çeşitleri tamamen doğal yöntemler ile üretildiği için sağlıkla ve güvenle tercih edebileceğiniz besinlerdendir. Sizler de içerisinde herhangi bir kimyasal madde veya ilaç içermeyen kuru incirleri tercih etmelisiniz.  

Kuru incir alırken dikkat edilmesi gerekenler ve en önemli noktaları sizler için derledik. 

  • Kuru incir meyvesi taze incirlere göre besin değeri daha yüksek olan bir besindir. Ancak yüksek besin değerinin korunması için sağlıklı şartlarda üretilen kuru incirleri satın almalısınız.  
  • Kuru incirin kaliteli olduğu renginden belli olabilmektedir. Bunun için kuru incir alırken öncelikli olarak dış görünümüne dikkat edebilirsiniz. Ancak kuru incirin daha beyaz ve canlı görünmesi için bazı üreticiler peroksit kullanabilmektedir. Ancak doğal kuru incirler daha çok sarı ve altın tonlarına yakın bir renkte olabilmektedir.  
  • Doğal ve kaliteli kuru incir alırken her zaman içerisinde veya üzerinde küf olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Uygun nem oranında kurutulmayan incirler çok daha hızlı bir şekilde küflenebilmektedir. Küflü olan incirler sağlık için zararlıdır. Bunun için küflü incirlerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.  
  • Kaliteli bir kuru incirin renginin ne olası gerektiği çok merak edilmektedir. Ancak bunun için sabit bir renkten bahsetmek mümkün değildir. İncirin çeşidine göre renginde de farklılık olabilmektedir.  
  • Alacağınız kuru incirin doğal bir görünümde olması çok önemlidir. Oldukça beyaz görünen incirlerde katkı maddesi olabilmektedir. Ancak bazı cins kuru incirlerin üzerinde kendi doğal şeker oranından kaynaklı olarak beyazlıklar görülebilmektedir.  
  • Kuru incirler hava şartlarına göre soğukta kaldığı zaman içindeki şekerden kaynaklı olarak kristalleşebilir. Ancak yine de içerisine eklenen peroksit maddesi ile doğal şekerin birbirinden ayırt edilmesi gerekir. 
  • Fuys kuru incir çeşitleri doğal yöntemlerle ve profesyonel tesislerde hazırlanmaktadır. Sizler de sağlıklı kuru incir tüketimi için Fuys marka incir çeşitlerini tercih edebilirsiniz.  

Kuru İncir Çeşitleri Nelerdir? 

Ülkemizde incir yetiştiriciliği denildiği zaman akla ilk olarak Aydın ve İzmir illeri gelmektedir. Ancak tek bir türde incir yetiştirilmemektedir. Genelde kuru incir için iki tür incir çeşidi bilinmektedir. Bunlardan ilki sarı lop incirdir. Sarı lop indir çeşidi diğer türe göre daha ince kabuklu bir çeşittir.  

Gök lop olarak bilinen kuru incir ise biraz daha kalın kabuklu ve renk olarak da daha yeşildir. Sarı lop kuru incir çeşidi ise adından da anlaşılacağı üzere daha sarı renkte olmaktadır.  

Taze incir çeşitleri ise 800’den fazla türe sahiptir. Hemen hemen tüm incir türlerinden uygun zamanda hasat yapıldığı sürece kuru incir yapılabilmektedir. Kuru incir çeşitleri şu şekilde açıklanabilir: 

Sarılop İnciri 

Kuru incir yapımı için en çok tercih edilen incir türü sarıloptur. Ülkemizde de en çok yetiştirilen türlerden biridir. Kuru incir yapımı için en elverişli olan cins olarak sarılop tercih edilmektedir.  

Bardacık İnciri 

Ülkemizde özellikle İzmir ve civarında yetiştirilen Bardacık inciri ince yapılı ve orta büyüklükteki incir çeşitlerinden biridir. Ayrıca kuru incir üretiminde de sıklıkla tercih edilmektedir.  

Dağ İnciri 

Dağ inciri ülkemizde en çok Aydın ilinde yetişmektedir. Kuru incir yapımında da tercih edilen dağ incirinin kendiliğinden kuruma özelliği vardır. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra kabuk olarak diğer incir çeşitlerine göre biraz daha kalın olabilmektedir. 

Sarı Zeybek İnciri 

Sarı Zeybek İnciri kuru incir yapımı için tercih edilen en ideal türlerden biridir. Yetiştiği ağaç genellikle sık meyveli bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte genellikle eylül ayının son dönemlerinde olgunlaşmaktadır.  

Sultan Selim İnciri 

Diğer incir türlerine göre kıyaslandığında Sultan Selim İnciri en büyük boy incirlerden biridir. Genelde sofralık olarak yetiştirilen Sultan Selim inciri çok lezzetli ve bal oranı yüksek olduğu için erken dönemde kuru incir için de tercih edilebilmektedir.  

Bursa Siyahı 

Hem kuru incir yapımında hem de taze ve sofralık olarak tüketilebilen incir türlerinden biri de Bursa Siyahı’dır. Renk olarak koyu bir renk olmakla birlikte lezzet olarak en sevilen incir türü olarak bilinmektedir.  

Morgüz İnciri 

Ege bölgesinin hemen her yerinde yetişen Morgüz inciri çok hızlı bir şekilde yetişebilmektedir. Sevilerek tüketilen Morgüz inciri bazen kuru incir yapımı için de kullanılabilmektedir.  

Kuru İncir Meyve Midir? 

Kuru incir de bir meyve olarak kabul edilmektedir. Ancak kuru meyveler içerisinde değerlendirilmektedir. Pek çok farklı türe sahip olan kuru incir meyvesi mutfaklarda farklı şekillerde kullanabilmektedir.  

Reçeller, tatlılar, pastalar ve hatta yemeklerin içerisinde de kuru incir kullanılabilmektedir. Kuru incir alındığı zaman çok sert olmamakla birlikte bazen yumuşatılarak tüketilmesi gerekebilir.  

Bunun için ılık bir suyun içerisinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır. Fuys kuru incir çeşitlerini sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. Ancak almış olduğunuz tüm kuru incir türlerini tüketmeden önce mutlaka bol su ile yıkamalısınız.  

Kuru İncirle Dağ İncirinin Farkı Nedir? 

Ova inciri olarak da bilinen kuru incir ile dağ inciri sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak her iki türün de hem lezzet hem de besin değeri olarak birbirinden farklı olduğunu söylemek mümkündür. Bunun için kuru incir alırken mutlaka dağ inciri olup olmadığını sormanız gerekmektedir.  

Kuru incirle dağ inciri arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Dağ inciri adından da anlaşılacağı üzere dağlarda yetişen bir incir çeşididir. Genellikle zorlu yamaçlarda bulunmaktadır. Bunun için de sulama yapılmasında zorluk yaşanabilmektedir. Genellikle toprakta bulunan mineraller ve doğal yağmur suları ile yetişebilmektedir. Dağ inciri diğer incir türlerine göre daha yüksek besin değerine sahiptir. 
  • Ova inciri olarak bilinen normal kuru incirler ise düz arazilerde ve tarımsal faaliyetler ile yetiştirilmektedir. Kontrollü olarak sulama yapılmasına dikkat edilmelidir. Aydın ve İzmir bölgesinde ise yol kenarlarında bile kolaylıkla yetişebilmektedir.  
  • Kuru incirlerde dağ incirine göre bal oranı daha fazladır. 
  • Kabuk kalınlığı olarak da dağ incirinin biraz daha kalın bir yapısı vardır. Ancak kuru incirin kabuk kalınlığı daha ince olduğu için daha sağlıklı tüketilebilmektedir.  
  • Dağ inciri üretilirken herhangi bir kimyasal madde veya ilaç kullanılmamaktadır. Dağ inciri aynı zamanda dalda kendiliğinden kuruyabilmektedir.  
  • Kuru incir yapımında en çok tercih edilen çeşitleri Aydın ova inciri ve Bardacık inciridir. Sağlıklı bir kuru incir tüketimi için her zaman kaliteli ve içerisinde bir katkı maddesi içermeyen ürünleri tercih etmelisiniz.  
  • Her bir incir çeşidinin kendine özgü bir aroması ve lezzeti vardır. Ancak koyu renk siyah incirler genel olarak kurutma için tercih edilmemektedir. Sarılop kuru incir ve daha fazlası için sizler de Fuys kuru incir çeşitlerini tercih edebilirsiniz.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir