Zeytinyağı çeşitleri oldukça fazla ve farlı özelliklere sahiptir.Bu zeytin yağı çeşitleri ve özelliklerini sizler için aşağıda madde madde açıklıyoruz.
- Doğal zeytinyağı, mekanik veya fiziksel işlemlerle elde edilen bir zeytinyağı türüdür, bu nedenle zeytin meyvesinin sahip olduğu tat, aroma ve koku şeklinde doğal duyusal özelliklerini kaybetmez. Doğa ve doğa başlangıçta iki bölüme ayrılmıştır.
- Natürel sızma zeytinyağı, serbest yağ asidi (oleik asit açısından) 0.8 gramdan fazla olmayan bir zeytinyağı türüdür. Duyusal analizde doğurganlık 0’dan büyük ve kusursuz olmalıdır. Doğrudan tüketim için uygundur. Soğuk ve sıcak yemekler, kızartmalar, pilav ve hamur işleri için kullanılmasını öneririz.
- Doğal ilk zeytinyağı, serbest yağ asidi (oleik asit açısından) 2 gramdan fazla olmayan bir zeytinyağı türüdür. Duyusal analizde doğurganlık 0’dan büyük olmalı ve kusurun toplamı 3,5’ten fazla olmamalıdır. Yemesi biraz zor ama yemesi kolay. Sıcak yemeklerde ve kızartmada kullanmanızı öneririz.
- Lampant / ham zeytinyağı, serbest yağ asidi içeriği (oleik asit cinsinden) maksimum 2 gramdır. Duyusal analizde, kusur 3.5’ten büyüktür. Kalitesiz ve tadı ağır bir yağdır, rafine edilmeden kullanılması önerilmez.
- Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının rafine edilmesiyle elde edilen bir zeytinyağı türüdür. Serbest yağ asidi içeriği (oleik asitte) 0,3 gramdan fazla olmamalıdır.
- Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ve doğal sızma zeytinyağı karışımından oluşan bir zeytinyağı türüdür. İşlenmiş zeytinyağı olduğundan, içinde yararlı bileşikler yoktur.
- Soğuk preslenmiş zeytinyağı, zeytin hamurunun sıcaklığını 26 santigrat dereceye kadar aşmadan üretim sırasında elde edilen doğal bir sızma zeytinyağıdır. Böylece zeytin meyvesinin duyusal özellikleri mümkün olduğunca korunur.
- Yüksek polifenollü zeytinyağı, bileşiminde 130 mg / kg’dan fazla fenolik bileşenlerle erken, soğuk preslenmiş olarak hasat edilen bir tür sızma sızma zeytinyağıdır. En faydalı zeytinyağı.
- Taş baskı zeytinyağı, zeytin meyvelerinin taş değirmende ezilmesiyle elde edilen bir zeytinyağı türüdür. Zeytinler hamurun içine yerleştirilir ve preslenir.
- Zeytinyağının erken hasadı, tatlı kokusu ve meyvemsi aromasıyla gönlümüzde taht kuran zeytinyağıdır.. Yüksek kaliteli erken hasat kokusu alan hepimiz, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, ne demek istediğimizi oldukça iyi anlayacaktır.
- Ham zeytinyağı ham, işlenmemiş zeytinyağı anlamına gelir. Tüm doğal zeytinyağları ham yağdır. Pazarlama amaçları için bunun bu biçimde ifade edildiğine inanıyoruz. Onun dışında özel bir özellik yok.
- Zeytin sütü pazarlama amaçlı kullanılan bir terimdir. Sık sık zeytinyağı satıp satmadığımız sorulur. Zeytin sütü, antik çağda neredeyse hiç teknoloji yokken, üretim sırasında susuz çıkan ilk yağın adıydı.
- Bebek zeytinyağı, yeniden kullanım amacıyla kullanılan bir terimdir. Aslında, tüm soğuk, doğal sızma zeytinyağı bebekler için kullanılabilir.
Zeytinyağı Çeşitleri Geçmişi
Türkler Anadolu bölgesine zeytinyağı çeşitleri ve zeytinyağıyla girdiler. Zeytinyağı çeşitleri bir değirmende üretildi. Osmanlı kanunlarında zeytin ve zeytinyağı çeşitleri üretimi, vergilendirilmesi ve pazarlanması hükümlere bağlanmıştır. Özellikle Ege bölesi konumunda elde edilen zeytinyağı İstanbul’a büyük miktarlarda tahsis edilmiştir. Bölgedeki ana üretim merkezi Ayvalık’tı.
Anadolu’nun zeytinin vatanı olduğunu, Ayvalık’ın zeytinin başkenti olduğunu söylediğimizde abartmış değiliz. Yani ilk defa takas böyle olmuş gibiydi. Fakat onların çoğu zaten [[sanat]] konusunda deneyime sahipti.
Akdeniz bölgesinin geleneksel ürünü olan zeytin, binlerce yıllık bir kültürün adıdır.Zeytin ağacının olduğu her yerde 40 bin yıllık bir zamanı vardır. Geçmişten günümüze Anadolu, zeytin kültürünün en önemli merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yani Anadolu ve özellikle Ege kıyıları zeytinin anavatanıdır
Zeytinyağı çeşitleri kaynağı olan zeytin ağaçlarıyla ilgili en eski tarihsel veriler M.Ö. ilk binyıla kadar uzanmaktadır. Ege Denizi’ndeki adalarda arkeolojik araştırmalar sırasında, o dönemde büyüdüğüne inanılan zeytin yaprağı fosilleri bulundu. Ayrıca Kuzey Afrika bölgesinde bu tarihten sonra ortalama 25 bin sokağa tarihlenen zeytin ağacı fosilleri, zeytin ağacının farklı coğrafyalarda yetiştiği bilgisini vermektedir.
Bu ve benzeri araştırmalar zaman içinde farklı bölgelerde yapılmakla birlikte zeytin ağacından zeytin hasadının ilk olarak hangi zamanlarda ve hangi medeniyetlerden yapıldığına dair kesin bir veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Giritliler özellikle ticarette gelişerek zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi ve zeytinyağı çeşitleri üretimi ile uğraşmışlardır.
Bu da bu bölgelerdeki ticaretin yüksek oranda yapılmasına ve bölgelerin çevresine dağıtılmasına neden olmuştur. Öncelikle günümüzde denizlerde yapılan arkeolojik araştırmalarda uzunluğu yarım metreden iki metreye kadar değişen zeytinyağı küpleri ve bu ticareti gerçekleştiren medeniyetlerin yazıtları bu esnafın nerede yapıldığı hakkında bilgi alabilmektedir.Sitemiz içerikleri için Google üzerinden sitemizi ziyaret edebilirsiniz.